Co jest dobre na serce? Leki, dieta, ruch, suplementy?

Alkohol a cholesterol. Czy picie podnosi cholesterol i wpływa na wysokie trójglicerydy?

Alkohol a cholesterol. Czy picie podnosi cholesterol i wpływa na wysokie trójglicerydy?

W przypadku gdy poziom naszego cholesterolu jest zawyżony dobrze zastanowić się, czy sporadycznie wypijane wino lub piwo mają na niego wpływ oraz od jakiego momentu ilość spożywanych trunków jest szkodliwa dla zdrowia .Skutki uboczne pojawiające się w organizmie po spożyciu alkoholu będą zależne od jego rodzaju oraz częstotliwości zażywania. Warto wziąć pod uwagę czynniki wpływające na nasz cholesterol, aby móc utrzymywać jego prawidłowy poziom.

Nawigacja:

  1. Czy alkohol podnosi cholesterol HDL czy LDL?
  2. Wpływ piwa na cholesterol i wysokie trójglicerydy
  3. Białe i czerwone wino oraz wpływ resweratrolu na układ krążenia
  4. Działanie mocniejszych trunków jak whisky i wódka
  5. Ile alkoholu można bezpiecznie wypić, aby skorzystać z jego właściwości?
  6. Czy powinniśmy zupełnie odstawić alkohol jeżeli mamy wyniki poziom cholesterolu we krwi?
  7. Dlaczego zrezygnować z picia przynajmniej na dzień przed ewentualnym testem cholesterolowym?
  8. Czy można łączyć leki na cholesterol i picie alkoholu?

Czy alkohol wpływa na cholesterol?

Analizując przeprowadzone badania dotyczące wpływu alkoholu na cholesterol, można stwierdzić, że sporadyczne spożywanie niewielkich ilości alkoholu wpływa korzystnie na pracę naszego układu krążenia. 1, 2

Dodatkowo alkohol zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi i przyczynia się do zwiększenia ilości w organizmie dobrego cholesterolu HDL, którego poziom powinien być wyższy niż 60 mg/dl. Jego rola jest szczególnie ważna dla funkcjonowania organizmu, ponieważ zajmuje się on spowalnianiem odkładania blaszki miażdżycowej, której nadmiar prowadzi do miażdżycy oraz innych chorób serca.  

Warto jednak pamiętać, że nadmiar alkoholu we krwi przyczynia się do znacznego wzrostu poziomu cholesterolu LDL, mającego bardzo niekorzystne działanie dla naszego zdrowia. Jego transport z wątroby do komórek w całym organizmie jest bardzo szybki i w krótkim czasie może spowodować pojawienie się miażdżycy tętnic. Mniej niż 100 mg/dl, to optymalna wartość, jaką powinien wynosić zły cholesterol. Alkohol spożywany w nadmiarze nie tylko zwiększy jego wartość, ale może wywołać również szereg innych niebezpiecznych dla naszego zdrowia i życia powikłań. 

Piwo a cholesterol. Alkoholowe i bezalkoholowe – dla wysokich trójglicerydów nie ma znaczenia

Sporadycznie wypijane piwo może skutecznie wpływać na ilość dobrego cholesterolu HDL w naszej krwi oraz wspierać walkę z otyłością. Badania wykazują, że pozytywne efekty po wypiciu tego trunku wynikają z korzystnego wpływu piwa na funkcje śródbłonka oraz elastyczność naczyń krwionośnych.3 W badaniach nie ma natomiast mowy o długofalowych dla cholesterolu skutkach picia piwa. Spożywanie go w nadmiarze i przez zbyt długi czas może wiązać się ze znacznym zaburzeniem funkcjonowania organizmu. 

Piwo, co prawda nie zawiera w swoim składzie cholesterolu. Posiada natomiast węglowodany, które wytwarzają wysokie trójglicerydy, a alkohol tylko nasila ten proces. Ilość trójglicerydów ma bezpośredni wpływ na poziom całkowitego cholesterolu w organizmie.

Warto wziąć również pod uwagę fakt, że piwo to puste kalorie, które spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do wzrostu masy ciała. Analizowane badania wyraźnie wykazują, że osoby z nadwagą mają znacznie wyższy poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu we krwi, co bezpośrednio wpływa na występowanie chorób serca oraz układu krążenia. 4

Skoro wyjaśniliśmy już oddziaływanie piwa zawierającego etanol, to przyjrzyjmy się teraz piwom, które tego alkoholu nie zawierają. Więc czy piwo bezalkoholowe podnosi cholesterol? Przede wszystkim należy pamiętać, że niektóre tego typu napoje mogą zawierać niewielką ilość alkoholu, maksymalnie do 0,5%. Cechą charakterystyczną piw bezalkoholowych jest również wysoki poziom zawartych w nich węglowodanów oraz cukrów, mających na celu polepszyć ich smak. Sprawia to, że mimo znacznie mniejszej ilości alkoholu, piwo bezalkoholowe ma taką samą ilość kalorii jak jego tradycyjna wersja, przez co  wpływa na wysoką ilość trójglicerydów. Właśnie dlatego nadmierne spożywanie tego typu substancji może powodować skutki zbliżone do spożywania piwa zawierającego alkohol. 

Wybierając piwo na cholesterol warto sprawdzić, jakie posiada stężenie alkoholu oraz ilość kalorii i wybrać takie, które będzie miało mniej negatywny wpływ na nasz organizm. Sporadyczne wypijanie piwa może przynieść korzyści dla naszego układu sercowo-naczyniowego, jednak ważne jest zachowanie umiaru przy jego spożywaniu. 

Wino a cholesterol – czerwone, białe lub szampan

Wino to najbardziej polecany napój alkoholowy, zarówno w przypadku występujących problemów z cholesterolem, jak i ich zapobieganiu. Korzystne działanie na pracę serca ma miejsce dzięki sterolowi roślinnemu, jakim jest resweratrol znajdujący się w winie. Sterole pochodzenia roślinnego zmniejszają stany zapalne oraz zapobiegają krzepnięciu krwi.5 Badania potwierdzają również, że te przyczyniają się do zwiększenia ilości dobrego cholesterolu HDL w organizmie.6

Warto pamiętać, że nie w każdym winie poziom resweratrolu jest taki sam. Największe jego stężenie znajduje się w winach czerwonych, natomiast w białych jest około 5 razy mniejsze. 

W przypadku wina musującego, jakim jest szampan, na ilość steroli roślinnych ma wpływ, z jakiego rodzaju winogron jest wyprodukowany. Ten trunek zawiera w swoim składzie również polifenole, dodatkowo chroniące serce i układ krążenia.7

Tak samo, jak w przypadku innych alkoholi, nadmierne spożywanie wina może negatywnie wpłynąć na pracę serca oraz ilość złego cholesterolu we krwi. Dzienna dawka, która pozytywnie wpłynie na stan naszego zdrowia to jedna lampka wina dziennie. Możemy więc bezpiecznie wypić w rozsądnej ilości czerwone wino, a cholesterol będzie wciąż pod kontrolą. Ważne są jednak regularne przerwy w piciu alkoholu, aby nie uzależnić się od jego spożywania. 

Wódka, whisky i inne mocniejsze napoje

W przypadku napojów o wysokim natężeniu alkoholu, takich jak wódka i whisky, wpływ na cholesterol będzie zależny od ilości i częstotliwości ich spożycia. Badania wskazują, że niewielkie ilości wypijanej wódki czy whisky mogą wykazywać działanie ochronne serca oraz pozytywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Nie można jednak stwierdzić w jednoznaczny sposób, że ich działanie jest pozytywne, nie uwzględniając długofalowych skutków.8, 9

Warto wziąć pod uwagę, że tego typu trunki często wprowadzane są do organizmu w postaci drinków zawierających słodzone syropy lub napoje, co nie wpływa korzystnie na układ krążenia i pracę serca. 10

Równie istotny jest fakt, co jemy w trakcie picia alkoholu. Spożywanie tłustych pokarmów lub przekąsek co prawda zmniejszy ryzyko złego samopoczucia następnego dnia, natomiast zwiększy poziom trójglicerydów oraz cholesterolu LDL, co może przynieść negatywne, długoterminowe skutki.

Badania wykazały, że łączenie wysokoprocentowych alkoholi oraz tłuszczy w postaci jedzenia, powoduje wzrost trójglicerydów aż o 180%. Dla porównania same tłuste pokarmy nasilają ten proces jedynie o 70%.11

Ile alkoholu można bezpiecznie wypić?

Przyjmuje się, że spożywanie przez kobiety jednego drinka oraz dwóch drinków w przypadku mężczyzn, nie powinno nieść ze sobą negatywnych konsekwencji. Możemy spokojnie wypić również jedno piwo, a cholesterol na tym nie ucierpi. 

Ze względów zdrowotnych oraz ilości posiadanych w składzie steroli roślinnych najbezpieczniejszą opcją będzie czerwone wino na cholesterol w ilości 150 ml dla pań i 300 ml na mężczyzn. Bardzo istotne jest jednak, aby w przypadku regularnego picia jakiegokolwiek alkoholu robić sobie minimum 2-3 dni przerwy. Organizm nie powinien być codziennie wystawiony na wpływ alkoholu, ponieważ łatwo może się od niego uzależnić.12

Należy pamiętać jednak, żeby w przypadku podejrzenia problemów z układem krążenia czy otyłością nie sięgać po alkohol jak po lekarstwo. Cholesterol nie może być leczony z jego pomocą, a w przypadku farmakoterapii należy ewentualne picie alkoholu skonsultować z lekarzem lub dostosować się do zaleceń dołączonych do opakowań leków. 

Alkohol w zbyt dużych ilościach niesie ze sobą jednak wiele innego ryzyka

Warto pamiętać, że możliwych do wystąpienia jest wiele skutków ubocznych, których przyczyną jest alkohol. Na cholesterol, ale i cały organizm może on wpływać bardzo negatywnie. Długotrwałe oraz intensywne picie alkoholu może przyczynić się do wielu zaburzeń w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Jego niewydolność spowodowana piciem przyczynia się do kardiomiopatii sercowej, która poważnie zagraża życiu. Osoby nadużywające alkoholu często mają również problemy z nadciśnieniem krwi, co zwiększa ryzyko udaru serca oraz zawału.13, 14

Poza zaburzeniami i chorobami w obrębie układu krążenia alkohol ma również bardzo zły wpływ na funkcjonowanie innych organów. Jego nadmierne spożywanie może przyczynić się do marskości wątroby oraz zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła czy jelita grubego. Alkohol również bardzo negatywnie wpływa na nasz układ nerwowy. Uszkodzenie nerwów może prowadzić do nieodwracalnych w skutkach powikłań takich jak porażenia oraz niedowłady mięśniowe. 

Czy powinniśmy odstawić alkohol, jeżeli mamy podwyższony cholesterol?

Całkowita wartość cholesterolu we krwi powinna wynosić mniej niż 200 mg/dl. Jeżeli nasz wynik po zrobieniu badań krwi jest niższy lub zbliżony do tej wartości, to sporadyczne picie alkoholu nie powinno przynieść negatywnych skutków, a może nawet zadziałać korzystnie i wspomóc utrzymanie dobrego wyniku krwi. 

Jeśli natomiast nasz wynik przekracza 240 mg/dl, uznawane już za bardzo wysoką wartość, to alkohol może nam wręcz zaszkodzić i przyczynić się do jeszcze większego poziomu cholesterolu we krwi. Nie należy bagatelizować takiej sytuacji, ponieważ ignorowany, zbyt wysoki cholesterol niesie ze sobą duże ryzyko zawału serca oraz innych powikłań powiązanych z układem krążenia. W przypadku złych wyników lub jakichkolwiek wątpliwości ewentualne picie alkoholu musi być skonsultowane z lekarzem. 

Czy alkohol wpływa na wynik testów cholesterolowych?

Profil lipidowy jest analizą laboratoryjną badaną poprzez pobranie krwi. Jeżeli chcemy zrobić wyniki na cholesterol, alkohol nie powinien być spożywany wcześniej przez 48 godzin. 

Jego spożycie w wieczór poprzedzający badanie może znacznie zaburzyć wyniki i wykazać zawyżoną ilość trójglicerydów oraz złego cholesterolu. 

Warto również wspomnieć, że przed wykonaniem pobrania krwi należy nic nie jeść oraz nie spożywać napojów słodzonych przez 12 godzin. 

Leki na cholesterol a picie alkoholu – czy można to łączyć?

Wiele osób zastanawia się, czy leki na cholesterol można łączyć z alkoholem. Warto wziąć pod uwagę, że zarówno alkohol, jak i większość środków leczniczych może działać drażniąco na wątrobę. W przypadku gdy łączymy dwie takie substancje, może to prowadzić do upośledzenia jej funkcjonowania oraz niszczenia tkanek.15

Możliwość spożywania alkoholu w trakcie brania leków będzie oczywiście zależała od tego, jakiego rodzaju jest to środek leczniczy. W przypadku zażywania statyn niewielka ilość alkoholu nie powinna nieść ze sobą skutków ubocznych, natomiast im większa dawka alkoholu, tym większe jest ryzyko wystąpienia problemów z mięśniami, nerkami oraz innych poważnych powikłań.16

Innym czynnikiem jest fakt, czy na ulotce dołączonej do konkretnego lekarstwa nie ma przeciwwskazań do spożywania alkoholu, który mógłby zaburzać jego działanie. Jeżeli natomiast lekarz przepisze silnie działające leki, dostępne wyłącznie na receptę to ewentualne spożycie alkoholu powinno być z nim skonsultowane.

Podsumowanie

Analizując, czy sporadycznie wypijany alkohol wpływa na cholesterol, warto wziąć pod uwagę, że nie można jednoznacznie stwierdzić jego pozytywnego lub negatywnego działania w każdym przypadku. Pewne jest natomiast, że nadmiar alkoholu szkodzi zdrowiu i prowadzi do poważnych powikłań. Wybierając niegroźny w skutkach alkohol na cholesterol, warto rozważyć trunki mniej procentowe. Zawsze też należy pamiętać o robieniu przerw w jego spożywaniu, a ewentualne wątpliwości skonsultować z lekarzem. 

Kliknięcie rozwinie listę źródeł wykorzystanych w artykule
  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1047279707003730?via%3Dihub
  2. https://www.bmj.com/content/342/bmj.d636
  3. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0233619
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164820/
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/014067369291277F
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15674304/
  7. https://www.researchgate.net/publication/223205458_Potential_Health_Effects_of_Champagne_Wine_Consumption
  8. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.102.19.2347
  9. https://ajph.aphapublications.org/doi/pdf/10.2105/AJPH.83.6.811
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230699/
  11. https://www.hindawi.com/journals/ijvm/2012/862504/
  12. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)30134-X/fulltext
  13. https://psycnet.apa.org/record/2004-13119-002
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6713002/
  15. https://www.drugs.com/article/cholesterol-medications-alcohol.html
  16. https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db177.htm

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

seventy two ÷ eight =