Co jest dobre na serce? Leki, dieta, ruch, suplementy?

Dieta na miażdżycę – co jeść przy miażdżycy?

dieta na miażdżycę

Miażdżyca jest chorobą układu sercowo-naczyniowego, którą wywołuje nieodpowiednia dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe. Następstwem takiego odżywiania jest odkładanie się w wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych blaszek miażdżycowych, które sprawiają, że przepływ krwi staje się utrudniony.

Początkowo choroba nie objawia się żadnymi dolegliwościami bólowym. Daje o sobie znać bólem w klatce piersiowej dopiero w momencie, gdy naczynia są już mocno zwężone – jak się to dzieje w przypadku odłamu, jakim jest miażdżyca aorty brzusznej. Dieta, która jest odpowiednio dopasowana do potrzeb osób z tym schorzeniem, jest jednym z kluczowych rozwiązań leczenia i zapobiegania poważniejszym skutkom. Wprowadzając proste i zdrowe nawyki można skutecznie uniknąć w przyszłości zawału serca czy udaru mózgu, do których jest w stanie doprowadzić nieleczona miażdżyca.

Dlaczego prawidłowa dieta przy miażdżycy jest tak ważna? 

Codziennie spożywane posiłki mają na celu nie tylko zaspokoić głód, ale również dostarczyć organizmowi odpowiednich składników, takich jak witaminy, białka, tłuszcze. W przypadku, gdy któregoś z nich jest za dużo bądź za mało, dochodzi do różnych reakcji ciała i konsekwencji w przyszłości. Miażdżyca jako choroba układu sercowo-naczyniowego jest następstwem zbyt wysokiego stężenia tłuszczów we krwi (hiperlipidemia), co jest niezwykle niebezpieczne, szczególnie dla osób, które cierpią na cukrzycę, otyłość, nadciśnienie bądź posiadają wysoki cholesterol. Nieodpowiednia dieta może prowadzić do zatkania tętnic i ograniczenia przepływu krwi do serca, a to jest najszybszą drogą do zawału serca czy udaru mózgu. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o prawidłową dietę przy miażdżycy i uchronić się przed skutkami zaniedbania, które mogą znacznie pogorszyć stan zdrowia. Wystarczy wprowadzić w życie kilka stałych produktów bogatych w składniki o prozdrowotnych właściwościach, by cieszyć się lepszym samopoczuciem oraz poprawić wyniki badań lekarskich.

Cebula 

Cebula ze względu na obecność cennych składników, takich jak selen czy cynk, oraz przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki stanowi jeden z ważniejszych elementów diety miażdżycowej. Kwercetyna w niej zawarta obniża ciśnienie krwi, a także pozytywnie wpływa na szczelność naczyń krwionośnych poprzez rozpuszczenie fibryny – składnika białka powodującego zakrzepy krwi. Należy pamiętać, by cebulę spożywać na surowo, gdyż po usmażeniu traci ona swoje właściwości lecznicze.

Ciemna czekolada

Może się to wydawać mitem, że na pytanie “Co jeść na miażdżycę?” otrzyma się odpowiedź czekoladę, ale jest to fakt stwierdzony już dawno przez badania naukowe. Ważne jest, by była to ciemna czekolada z wysoką zawartością flawonoli, czyli przeciwutleniaczy, które wykazują pozytywne działania na zdrowie tętnic. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega ich niedrożności wywoływanej przez osadzające się na ściankach leukocyty.

Fasola 

Rośliny strączkowe – szczególnie fasola, groch oraz soja – wykazują korzystny wpływ na przeciwdziałanie miażdżycy i innym chorobom serca. Wprowadzone do diety zapobiegają zakrzepom krwi, kontrolując jej gęstość. Bardzo bogata w cenne składniki jest przede wszystkim fasola adzuki, która pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, a tym samym wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka tworzenia się blaszek miażdżycowych.

Nasiona lnu 

Siemię lniane ma silne właściwości prozdrowotne – stanowi źródło lignanów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na regulację poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki wprowadzeniu spożycia nasion lnu do codziennej diety można znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby współistniejące z miażdżycą, takie jak choroba wieńcowa czy cukrzyca typu 2.

Orzechy i nasiona

Codzienne spożywanie orzechów ze względu na ich wysoką zawartość kwasów nienasyconych przyczynia się do spadku poziomu “złego” cholesterolu we krwi. Powinno się je włączyć do diety jako przekąski bądź po zjedzeniu tłustego posiłku, aby uchronić tętnice przed zjedzonym nadmiarem tłuszczu. Najlepiej sięgnąć po orzechy włoskie, laskowe lub migdały, które dodatkowo są bogate w witaminę E oraz błonnik. Z nasion szczególnie warto spożywać sezam, nasiona słonecznika oraz pestki dyni.  

Owoce jagodowe 

Dieta miażdżycowa powinna zawierać w sobie również wszelkie owoce, takie jak borówka amerykańska, malina, truskawka, aronia, czarna porzeczka, winogrona oraz żurawina. Są one źródłem wielu witamin, które w połączeniu ze składnikami przeciwutleniającymi mają korzystny wpływ na usuwanie szkodliwego cholesterolu z krwi oraz wyłapywanie wolnych rodników. Warto także codzienne posiłki uzupełnić o cytrusy, np. grejpfruta, który zawiera dużą ilość pektyn, jakie wiążą się ze złym cholesterolem i przyspieszają jego wydalenie z organizmu.

Pomidory

Pomidory wykazują wysoką zawartość błonnika oraz silnego przeciwutleniacza (likopenu), dlatego są bardzo ważnym elementem w przeciwdziałaniu miażdżycy oraz zawałom serca. Zmniejszają również ryzyko udaru mózgu dzięki obecności potasu, regulującego ciśnienie krwi oraz wspierającego prawidłową pracę serca. Dzienne zapotrzebowanie likopenu, by miało pozytywny wpływ na zdrowie, jest dostarczone już dzięki jednemu średniemu pomidorowi lub talerzowi zupy pomidorowej.

Produkty pełnoziarniste 

Dieta na miażdżycę powinna być bogata w produkty pełnoziarniste, tj. z nieoczyszczonych zbóż, ze względu na to, że biała mąka w czasie obróbki zostaje pozbawiona ich najcenniejszych składników. Jednym z nich jest błonnik, który przyspiesza metabolizm, a tym samym obniża wchłanianie cholesterolu z pożywienia. Owies oprócz błonnika zawiera również witaminę E (przeciwutleniacz), który udrożnia tętnice, zatem wskazane jest, aby najlepiej codziennie jeść płatki bądź otręby owsiane. Do regularnych posiłków powinny wejść także: razowe pieczywo, brązowy ryż, kasza gryczana oraz pełnoziarnisty makaron.

Ryby 

Ze względu na obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 zaleca się wprowadzić do diety większe spożycie ryb i olejów rybich – co najmniej 2 razy w tygodniu, z czego jedna ryba powinna być tłusta. Najlepiej sprawdzi się łosoś, sandacz, dorsz lub lin, aczkolwiek od czasu do czasu można zjeść również śledzie, tuńczyka bądź sielawy. Ryby te powinno się przyrządzać bez użycia tłuszczu – można je ugotować, upiec, przygotować na parze albo grillować.

Zielone warzywa 

Warzywa zawierają mnóstwo witamin, dlatego idealnie sprawdzą się przy chorobie, jaką jest miażdżyca. Dieta bogata w brokuły, awokado oraz szpinak dostarcza organizmowi wielu składników przeciwutleniających, minerałów oraz kwasów omega-3. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych szczególnie w awokado bardzo korzystnie wpływa na obniżenie złego cholesterolu oraz oczyszczenie tętnic, by uregulować ciśnienie krwi oraz pracę serca. Brokuły natomiast zawierają dużo witaminy K, dzięki której przyswaja się wapno potrzebne do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego. Szpinak z kolei dzięki beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza złogi miażdżycowe ze względu na chlorofil, który w nim występuje.

Czego unikać, aby zminimalizować ryzyko odkładania się blaszki miażdżycowej? 

Wskazówki dotyczące tego, jakich składników i potraw należy unikać w sytuacji podwyższonego ryzyka wystąpienia choroby, są równie ważne jak te, które wyznaczają, co jeść przy miażdżycy. Te dwa elementy muszą iść ze sobą w parze, by dieta przyniosła oczekiwane efekty i obniżyła poziom szkodliwego cholesterolu we krwi. Dieta antymiażdżycowa zakłada ograniczenie pewnych produktów, które zawierają w sobie wiele tłuszczów zwierzęcych, jakie przyczyniają się do odkładania się złogów w naczyniach krwionośnych

  • Ograniczenie spożycia cholesterolu pokarmowego – znajduje się on przede wszystkim w mięsach i produktach mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu, a także w jajkach;
  • Ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych – występują w oleju palmowym i kokosowym, a także w tłustych produktach mlecznych (sery, śmietany, itp.) i mięsach (smalec, słonina, boczek, itp.);
  • Ograniczenie spożycia tłuszczów trans – są one w daniach typu fast food, w słonych przekąskach oraz wszelkich słodyczach;
  • Ograniczenie spożywania soli – wskazuje się na jej niekorzystne działanie zdrowotne, lepiej zastąpić ją innymi przyprawami oraz ziołami;
  • Ograniczenie spożywania alkoholu – alkohol wpływa na stłuszczenie i marskość wątroby;
  • Wykluczenie smażenia potraw na oleju – zaleca się zrezygnowanie ze smażenia na tłuszczu na rzecz pieczenia w folii bądź gotowania;

Specjaliści zalecają nie tylko zoptymalizowanie swoich nawyków żywieniowych, ale również podjęcie aktywności fizycznej oraz zaprzestanie palenia tytoniu, który ma szkodliwy wpływ przepustowość żył i tętnic.

Podsumowanie i przykładowy jadłospis przy miażdżycy

Zmiana odżywiania na zdrowszy tryb, wzbogacony o suplementację witamin oraz kwasów omega-3 można znacznie wpłynąć na stan zdrowia osób chorujących na miażdżycę. Wiele produktów zawiera cenne witaminy i minerały, których działanie jest w stanie obniżyć zawartość złego cholesterolu we krwi oraz przywrócić chorym komfort życia bez dolegliwości bólowych. Odpowiednio dobrana dieta uzupełniona o zwiększoną aktywność fizyczną to rozwiązanie, które wcale nie musi być nieprzyjemne i ograniczające. Można cieszyć się jedzeniem, nie rezygnując ze swoich ulubionych smaków, lecz odkrywając je w innych kombinacjach – jak przedstawione zostało to w przykładowym jadłospisie poniżej.


dzień 1dzień 2
śniadanieotręby owsiane ze świeżymi owocami (borówki, maliny, truskawki)placki bananowe z cynamonem
drugie śniadanieświeżo wyciskany sok z grejpfruta i pomarańczyjogurt naturalny z owocami
obiadgotowane mięso drobiowe z warzywami na parzezupa krem z pomidorów
przekąskamus owocowy bez dodatku cukrusałatka z rukolą, szpinakiem, awokado, pomidorkami koktajlowymi, pestkami dyni oraz łososiem
kolacjakanapki na pieczywie żytnim z chudą szynką z indyka i pomidoremkanapki na pieczywie pełnoziarnistym ze smarowidłem z soczewicy/hummusem

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

seventy seven + = eighty six