Co jest dobre na serce? Leki, dieta, ruch, suplementy?

Zioła na obniżenie cholesterolu: top 13 naturalne leki roślinne

Najlepsze 13 zioła na obniżenie cholesterolu i wysokiego poziomu trójglicerydów

 Wykorzystanie leczniczych właściwości ziół, takich jak traganek czy głóg może stanowić skuteczną metodę leczenia zaburzeń lipidowych. Zawarte w nich prozdrowotne substancje roślinne mogą wyrównywać stężenie cholesterolu, usprawniać krążenie krwi oraz wspomagać funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Jakie zioła na obniżenie cholesterolu są najbardziej skuteczne i jak często należy je stosować?

Codzienne stosowanie różnorodnych ziół na obniżenie cholesterolu, takich jak traganek, ostropest plamisty, głóg czy kozieradka pospolita może skutecznie wspomóc metabolizm cholesterolu oraz przyczynić się do poprawy wyników profilu lipidowego. Zawyżony poziom cholesterolu może prowadzić do licznych problemów w obrębie układu sercowo-naczyniowego, a w efekcie nawet do zawału serca. Aby uniknąć tego typu schorzeń, warto stosować naturalne lekarstwa w postaci naparów lub preparatów opartych na substancjach roślinnych, które odpowiednie zadbają o syntezę cholesterolu oraz zbalansowanie jego odpowiednich poziomów.

1. Traganek (astragalus)

Traganek uznawany jest za adaptogen, czyli zioło o wielokierunkowym działaniu, które w bardzo silny sposób wspomaga układ odpornościowy oraz wzmacnia ochronę organizmu przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego. Roślina wykazuje również właściwości antybakteryjne oraz przeciwutleniające, dzięki czemu uznawana jest za skuteczny środek w walce z zawyżonym poziomem cholesterolu.

Okazuje się, że regularne zażywanie ekstraktu z traganka może spowodować obniżenie poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów. W efekcie może to przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca.1 Warto wspomnieć również, że roślina ta wykorzystywana jest jako preparat na wzmocnienie pracy krwiobiegu zarówno w formie doustnej, jak i w formie maści stosowanych miejscowo na skórę. Badania pokazują, że regularne stosowanie tego typu środków może wpłynąć bardzo korzystnie na profil lipidowy organizmu, zapobiegając tworzeniu się skrzepów krwi w tętnicach wieńcowych.2

2. Głóg

Głóg to roślina będąca naturalnym źródłem flawonoidów oraz procyjanidynów, które wykazują właściwości wzmacniające naczynia krwionośne oraz usprawniają prawidłowy przepływ krwi w tętnicach wieńcowych.3 Te naturalne, bioaktywne substancje mają również zdolność do neutralizowania wolnych rodników, a także usprawniają przepływ krwi i tlenu do struktur mięśnia sercowego.

Okazuje się, że systematyczne zażywanie preparatów zawierających w składzie głóg może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz zmniejszenia ciśnienia krwi. Procesy te wiążą się z obniżonym ryzykiem występowania w przyszłości miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz choroby niedokrwiennej serca.4

3. Siemię lniane

Siemię lniane, czyli nasiona lnu pospolitego zawierają w składzie wysokie stężenie kwasu alfa-linolenowego (ALA). Jest to jeden z kwasów omega-3, który wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwmiażdżycowe.5 Wpływają one korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia oraz zmniejszają ryzyko występowania u danej osoby chorób powiązanych z zawyżonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Aby obniżyć cholesterol LDL w organizmie, warto pić zainteresować się odpowiednią postacią siemienia lnianego. Wystarczy przygotować i pić siemię lniane w formie kisielu przynajmniej raz dziennie. Przeprowadzone badania potwierdziły, że codzienne zażywanie 3 łyżek nasion lnu przez okres trzech miesięcy przyczyniło się do obniżenia cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL o średnio 20%.6

4. Żeń-szeń

Żeń-szeń zawiera w składzie wiele aktywnych związków roślinnych, takich jak ginsenozydy oraz fitosterole. Występują one głównie w korzeniu rośliny. Natomiast ich najważniejszym zadaniem jest zaopatrywanie poszczególnych narządów organizmu w tlen.7 Proces ten przyczynia się do dotlenienia mięśnia sercowego, rozprowadzającego krew w obrębie tętnic wieńcowych.

Prawidłowy przepływ krwi wiąże się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem występowania skrzepów oraz tworzenia się blaszek miażdżycowych. Czynniki te sprawiają, że żeń-szeń może stanowić skuteczny środek wspomagający leczenie hipercholesterolemii oraz miażdżycy.8

5. Ekstrakt z liści karczocha

Karczoch bogaty jest w polifenole, takie jak luteolina oraz inulina, a także w pochodne kwasu dwukawowochinowego. Te naturalnie występujące w roślinach związki usprawniają regulację gospodarki lipidowej. Przyspieszony metabolizm sprawia, że kwasy żółciowe wydalane są z organizmu wraz cząsteczkami cholesterolu.9 Ekstrakt z karczocha wykazuje również silne właściwości moczopędne, dzięki którym pomaga usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, które przyczyniają się do występowaniu chorób układu sercowo-naczyniowego.

Analiza przeprowadzonych badań wykazała, że suplementacja ekstraktu z liści karczocha sprzyja obniżaniu poziomu cholesterolu. Wśród ponad 700 osób biorących udział w eksperymencie trwającym 13 tygodni zaobserwowano obniżenie stężenia lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) oraz trójglicerydów.10

6. Ostropest plamisty

Ostropest plamisty pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając stężenie dobrego cholesterolu HDL.11 Właściwości regulujące profil lipidowy przyczyniają się do tego, że roślina ta uznawana jest za skuteczny środek zapobiegający występowaniu w przyszłości chorób powiązanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu sercowo-naczyniowego.

Okazuje, że systematyczne zażywanie naparu z ostropestu wykazuje silne właściwości obniżające poziom cholesterolu, zwłaszcza wśród osób zmagających się z cukrzycą typu 2.12 Aby wzmocnić lecznicze działanie rośliny i obniżyć wysoki cholesterol we krwi, warto wypijać napar z ostropestu dwa razy dziennie.

7. Czerwony ryż drożdżowy

Czerwony ryż drożdżowy zawiera w składzie wysokie stężenie monakoliny K, bioaktywnej substancji obniżającej poziom cholesterolu we krwi.13 Wykazuje ona bardzo podobne działanie do lowastatyny, stanowiącej częsty składnik leków mających na celu wyrównanie profilu lipidowego w organizmie.

Wprowadzenie czerwonego ryżu drożdżowego do codziennej diety może zniwelować nadmiar cholesterolu w organizmie oraz zapobiec występowaniu w przyszłości chorób, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze.16

8. Kozieradka pospolita

Kozieradka to roślina o działaniu przeciwzapalnym oraz wzmacniającym odporność organizmu Nasiona kozieradki stanowią bogate źródło steroli roślinnych zwanych beta-sitosterolami.14 Wpływają one pozytywnie na układ trawienny oraz blokują absorpcję cholesterolu w trakcie procesu trawienia.

Kolejnym cennym składnikiem występującym w kozieradce są polisacharydy, które wspomagają pracę woreczka żółciowego, dzięki czemu organizm wchłania mniejszą ilość cholesterolu z różnego rodzaju produktów spożywczych.15 Roślinę można nabyć zarówno w postaci suplementów diety, preparatów ziołowych na cholesterol, jak i artykułów spożywczych, takich jak mąka z nasion kozieradki.

9. Krwawnik

Krwawnik to ziele o silnym działaniu przeciwutleniającym oraz przeciwzapalnym. Zawarte w nim sterole i stanole roślinne wspomagają pracę wątroby oraz wzmacniają układ krążenia, zapobiegając powstawaniu skrzepów oraz blaszek miażdżycowych. Fitosterole wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz zmniejszają ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.17 Aby z pomocą krwawnika wpłynąć na regulację profilu lipidowego, warto wypijać dwie filiżanki tego zioła dziennie.

10. Pokrzywa

Zioła na obniżenie cholesterolu nie mogłyby być pełne bez naszej polskiej pokrzywy. Jest to ziele zawierające w składzie wysokie stężenie flawonoidów, karotenoidów oraz innych bioaktywnych związków roślinnych usprawniających funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.18 Okazuje się, że regularne wypijanie naparu z pokrzywy może powodować również obniżenie cholesterolu oraz glukozy we krwi.

Ze względu na wyżej wymienione właściwości, pokrzywa uznawana jest za skuteczny środek w walce z hiperlipidemią, miażdżycą oraz cukrzycą typu 2.19 Aby z jej pomocą usprawnić przepływ krwi w organizmie oraz obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, warto wypijać około 500 ml dziennie naparu z pokrzywy dziennie.

11. Ziele karczocha zwyczajnego

Ziele karczocha zwyczajnego zawiera w składzie cynarynę, czyli związek chemiczny, który ochrania komórki wątroby oraz przyczynia się do zwiększonej produkcji kwasów żółciowych.20 Proces ten sprawia, że żółć wydalana jest szybciej z pęcherzyka co wpływa również na wydalanie z organizmu nadmiaru cholesterolu.

Przeprowadzone badania potwierdzają, że systematycznie stosowany ekstrakt z liści karczocha może obniżać poziom cholesterolu poprzez ograniczenie jego syntezy w organizmie. Okazuje się również, że suplementacja karczocha może przyczynić się do obniżonego ryzyka występowania hipercholesterolemii, choroby wieńcowej oraz miażdżycy.21

12. Babka płesznik

Nasiona babki płesznik są bogatym źródłem pektyn, które redukują kwasy żółciowe występujące w żołądku. Wraz z nimi z organizmu wydalany jest nadmiar cholesterolu.22 Proces ten sprawia, że babka działa przeciwmiażdżycowo, a także zapobiega występowaniu innych, groźnych chorób powiązanych z układem krążenia.

Aby z pomocą babki płesznik obniżyć poziom cholesterolu we krwi, warto wprowadzić do codziennej diety nasiona rośliny. Zażywanie ich regularnie w postaci kilku łyżeczek dziennie może wpłynąć korzystnie na zdrowie osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, a także usprawnić pracę jelit oraz oczyścić organizm z toksycznych związków.23

13. Lucerna siewna

Lucerna siewna jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witamina C, K, miedź oraz kwas foliowy. Roślina zawiera w składzie również saponiny, substancje roślinne, które spowalniają wchłanianie związków tłuszczowych, dzięki czemu mogą wspomagać obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.24

Lucernę można wprowadzać do organizmu zarówno w postaci kiełków, jak i naparów ziołowych. Przeprowadzone badania dowodzą, że stosowanie lucerny przez okres dwóch miesięcy może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego o około 17%.25 Procesy te mogą wpływać na zmniejszenie prawdopodobieństwa, że u danej osoby wystąpi miażdżyca, choroba niedokrwienna serca czy udar mózgu.

Pozostałe naturalne składniki, które mogą pomóc obniżyć podwyższony poziom cholesterolu

Naturalne sposoby leczenia, wykorzystujące zioła na obniżenie cholesterolu mogą okazać się skuteczną metodą na zwalczanie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Aby wzmocnić ich działanie oraz przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania całego układu sercowo-naczyniowego, warto zadbać o wprowadzenie do codziennej diety również innych, cennych dla organizmu substancji i artykułów spożywczych, takich jak:

Oleje rybne oraz kwasy omega-3 – wspomagają pracę mięśnia sercowego, a także zmniejszają ryzyko występowania chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego.26

  • Stanole roślinne – naturalne substancje występujące w wielu owocach, warzywach czy nasionach. Stanole mogą skutecznie zmniejszać zły cholesterol występujący we krwi oraz obniżać ryzyko występowania chorób serca.27
  • Niacyna – znana również jako witamina B3. Wspomaga trawienie oraz pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.28 Niacyna podwyższa stężenie dobrego cholesterolu HDL, natomiast obniża frakcję LDL oraz zmniejsza poziom trójglicerydów.
  • Oleje roślinne – zawierające w składzie korzystne dla gospodarki lipidowej nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto wspomnieć również, że tłuszcze roślinne stanowią jeden z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która uznawana jest za dietę antycholesterolową.
  • Produkty pełnoziarniste – spożywane codziennie, pomagają utrzymać cholesterol na prawidłowym poziomie, a także zapobiegają tworzeniu się blaszki miażdżycowej stanowiącej przyczynę występowania choroby wieńcowej oraz zawału serca.29
  • Płatki owsiane – zawierają w składzie błonnik pokarmowy, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach, dzięki czemu obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.
  • Czosnek – stosowany jest w wielu domach jako skuteczny środek w walce z zawyżonym cholesterolem LDL oraz nadciśnieniem.30 Uznawany jest również za skuteczny, naturalny sposób w walce z miażdżycą oraz innymi schorzeniami powiązanymi z funkcjonowaniem krwiobiegu.

Czy zioła na cholesterol wystarczą, aby doprowadzić go do odpowiedniego poziomu?

Zioła na obniżenie cholesterolu mogą stanowić skuteczny element leczenia zaburzeń lipidowych oraz przyczynić się do lepszego funkcjonowania organizmu. Warto pamiętać jednak, że w przypadkach silnie zawyżonego cholesterolu zioła mogą okazać się niewystarczające. W takiej sytuacji niezbędna może okazać się wizyta u lekarza oraz zmiana stylu życia. Aby obniżyć cholesterol, warto wprowadzić do codziennego życia zdrowe nawyki, takie jak:

  • odpowiednia dieta bogata w błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • zwiększenie aktywności fizycznej,
  • zażywanie preparatów, takich jak leki ziołowe i suplementy na cholesterol,
  • regularne kontrolowanie poziomu cholesterolu.

Podsumowanie

Wymienione w artykule zioła na cholesterol mogą okazać się bardzo skutecznym elementem terapii mającej na celu obniżenie cholesterolu. Aby wzmocnić gospodarkę lipidową oraz zmniejszyć ryzyko występowania chorób układu krążenia, warto wykorzystać naturalne preparaty oparte na ziołach, które mogą wpłynąć pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. W przypadku wątpliwości co do stanu zdrowia oraz skuteczności wprowadzonych metod terapii, warto skonsultować się z lekarzem. Specjalista na podstawie wywiadu lekarskiego oraz wyników badań będzie w stanie ocenić czy stężenie cholesterolu u danego pacjenta jest na odpowiednim poziomie. Pomoże to określić czy konieczne jest wprowadzenie dodatkowych metod leczenia.

Kliknięcie rozwinie listę źródeł wykorzystanych w artykule
  1. https://www.researchgate.net/publication/266333546_Aqueous_extract_of_Astragalus_mongholicus_ameliorates_high_cholesterol_diet_induced_oxidative_injury_in_experimental_rats_models
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3306992/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26555950/
  4. https://www.researchgate.net/publication/339416731_Roles_and_Mechanisms_of_Hawthorn_and_Its_Extracts_on_Atherosclerosis_A_Review
  5. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/519830/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25163498/
  7. https://www.hindawi.com/journals/omcl/2017/6313625/
  8. https://www.mdpi.com/1420-3049/18/10/12548
  9. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/11/2588
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28609140/
  11. https://www.researchgate.net/publication/343112249_Evaluation_of_Lipid_Lowering_Effect_of_Milk_Thistle_Silybum_Marianum_in_Comparison_with_Rosuvastatin_in_Rats_by_Using_Ace-aleraR_Analyzer
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17072885/
  13. https://www.jstage.jst.go.jp/article/antibiotics1968/39/12/39_12_1670/_pdf
  14. https://academic.oup.com/ajcn/article/91/1/32/4597163
  15. https://www.researchgate.net/publication/51508989_Mechanisms_underlying_the_cholesterol-lowering_properties_of_soluble_dietary_fibre_polysaccharides
  16. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2019.01449/full
  17. https://academic.oup.com/eurheartj/article/33/4/444/478504
  18. https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-016-1017-3
  19. https://www.researchgate.net/publication/293649705_The_Use_of_Urtica_dioica_Stinging_Nettle_as_a_Blood_Sugar_Lowering_Herb_A_Case_Report_and_a_Review_of_the_Literature
  20. https://www.researchgate.net/publication/51902115_Artichoke_Extract_Lowered_Plasma_Cholesterol_and_Increased_Fecal_Bile_Acids_in_Golden_Syrian_Hamsters
  21. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003335/full
  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30239559/
  23. https://www.mdpi.com/1422-0067/20/2/433
  24. https://www.researchgate.net/publication/269186029_Lowering_of_cholesterol_bioaccessibility_and_serum_concentrations_by_saponins_In_vitro_and_in_vivo_studies
  25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3606731/
  26. https://journals.lww.com/cardiologyinreview/Abstract/2010/09000/Fish_Oil_for_the_Treatment_of_Cardiovascular.6.aspx
  27. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/ldlcholesterollowering-effect-of-plant-sterols-and-stanols-across-different-dose-ranges-a-metaanalysis-of-randomised-controlled-studies/E4EDEF178C21BAAED1E64035CD950E12
  28. https://link.springer.com/article/10.1007/s11883-015-0521-x
  29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20820954/
  30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8169881/

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sixty six − sixty three =